In 1976 werd café Sysifus omgedoopt tot café De Flater door Toon Smets die het na 4 jaar in handen gaf aan de uit onze regio afkomstige beeldhouwer Jan Rosseels. Het café was bevolkt door eerder alternatieve jongeren en men had er oog en oor voor kunst in al zijn vormen.

Na ongeveer 12 jaar hield Jan het voor bekeken en liet het café over aan de gebroeders Bert en Dirk Smolders.

Onder hun impuls werd het café snel te klein en werd de zaak vergroot, zonder echter de karakterestieke eigenschappen uit het oog te verliezen. Houten vloeren zowel boven als beneden, onbewerkte muren, de stalen trap en de pas geïnstalleerde alluminium schuiframen maken de café tot één van de gezelligste kroegen uit onze stad.

Niet alleen de look maar zeker ook de muziek zorgt voor een aangename sfeer, net zoals Raymond van het Groenenwoud zijn wij zeker geen muzikale rascisten, wij spelen alles graag (van jazz, dance tot rock en pop) zolang het kwalitatief ok is!

Het publiek is van alle leeftijden, jongeren en ouderen kunnen het hier goed met elkaar vinden zolang ze maar open van geest zijn en in het bezit van een goede dosis humor.

Zowel na school als na het werk leent de toog zich uitstekend voor het betere gesprek of gezwans om de dagelijkse stress even te vergeten met een bijbehorend biertje!

Ook wat dat laatste betreft is kwaliteit primerend, de flater is één van de weinige zaken die beschikt over het kwaliteitsbord uitgereikt door de vroegere BSB (belgische dienst voor de serveerkunst van bier) en er worden hoofdzakelijk inbev produkten geserveerd !

Ligging: De Flater is gelegen in de Gasthuisstraat 10, in de buurt van CC Het Gasthuis. Het mooie oude herenhuis waarvan de gevel beschermd is dateert van 1905.